Kilder til varme

IMG_0459

I oktober er det kaldere enn det er ellers i året. Det er også mer regn enn ellers. Når man hører om Colombia tenker man at det er veldig varmt, siden det ligger så nærme ekvator. Det er mange byer som er så varme som man tror, men Bogotá er ikke en av dem. Mens det i byer som Cartagena og Barranquilla kan være rundt 40 grader, er temperaturen i Bogotá rundt 20 grader, tilsvarende en norsk sommer. Nå i oktober har det vært litt i underkant.

En av de siste dagene var den kaldeste jeg har opplevd så langt mens jeg har vært her. Det var litt kaldt i dagene før også, men enda kaldere denne dagen. Om morgenen var det tåke i lufta, og jeg følte at jeg frøs på ordentlig. Jeg spurte hun jeg tar bussen til Esperanza sammen med om hvor mange grader hun trodde det var. Hun trodde det var rundt åtte grader, og det tror jeg også.

Det er flere ting enn temperaturen som kan oppleves kalde. Det kan være opplevelser som er triste og vonde. Sykdom, savn og fattigdom. Når man opplever kulde kan det være vanskelig å finne varme igjen. Men man kan alltids prøve. For det finnes enda mer som oppleves varmt. Kjærlighet, familie, venner, klemmer, kyss, snille ord, gode gjerninger, og så uendelig mye mer. Og varme sokker hvis det er temperaturen som er problemet.

En av mine største hobbyer er strikking. Det er en aktivitet som gir ro, og jeg slipper å kjede meg fordi jeg ikke har noe å gjøre. Det gir en følelse av å gjøre noe nyttig, siden man faktisk lager noe som kan brukes, og man kan lage så mye forskjellig med ulike farger og mønstre. I Colombia er det ikke så vanlig å strikke, men hekling er noe mer utbredt. Når jeg forteller om at jeg strikker blir de veldig imponert og har lyst til at jeg viser dem, barn som voksne.

Denne kalde dagen i oktober var den første dagen jeg skulle holde kurs i strikking på Esperanza. Jeg startet med å lære bort til fire barn om morgenen, og fem på ettermiddagen. Det første møtet med strikking behøver litt mer oppfølging, så jeg hadde ikke så mange elever.

Barna fikk begynne på hvert sitt pannebånd. Det er veldig greit, for da kan vi strikke frem og tilbake med bare rette masker, og avslutte når det er stort nok. Iveren var stor da vi holdt på, og de lærte fort. Jeg lærte også, jeg var nødt til å forklare og bruke ord for håndarbeid på spansk.

Colombia er preget av en machokultur, som virker undertrykkende på kvinner. Det er bedre nå enn før, men det er fortsatt litt igjen. På kurset mitt er det både gutter og jenter. Strikking er sett på som en aktivitet for jenter, men det er jo ikke noe i veien for at gutter også kan strikke. De gjør det ikke noe verre heller, de tar det gjerne fortere. Det viser at gutter også kan gjøre «jentenes» aktiviteter, og om ikke mye, så kanskje det hjelper litt på machokulturen.

Ved å lære barna å strikke håper jeg de skal kunne finne den samme gleden som jeg kjenner når jeg strikker. De klarer å lage noe på egen hånd som er nyttig. De kan bruke det de lager på kalde dager. De kan også lage noe helt unikt som de kan gi bort i gave til noen de er glade i. Det eneste som stopper dem når de har lært å strikke er at de ikke har så mye penger å bruke på materialer. De kan nok ikke forvente å kunne strikke en genser, det krever for mye garn. Men små ting, som pannebånd, votter og luer, det kan de lage.

Det føles fint å ha kunnskap jeg kan dele med andre. Jeg kan noe som ingen av de andre som jobber på Esperanza kan, og har muligheten til å lære det videre. Og det vil jeg gjerne, det er fint å ha en styrke man kan dele med andre. Det gir glede til både meg og elevene mine, og glede er også en kilde til varme.

 

Bønneemne:

Livet byr på varme og kalde dager. Be for at de fleste dagene skal bli varme, og for at man på kalde dager må finne kilder til varme.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: