Madrugar – når man står opp veldig tidlig

Sola står opp klokka halv seks om morgenen her i Colombia. Det er ganske tidlig, men mange colombianere står opp enda tidligere enn det. Allerede klokka halv fem er det mange som forlater huset for å gå på jobb. Timelønna til mange er veldig lav, så de må jobbe veldig mange timer for å tjene nok. Mange får ikke se sola, fordi de begynner på jobb før sola står opp, og er ferdige etter den har gått ned i seks-tiden om kvelden.

Ikke bare voksne må madrugar. Mange barn begynner på skolen klokka sju om morgenen. De som må reise et stykke blir hentet av en bil, og den kan komme veldig tidlig, så tidlig som halv fem. De må begynne tidlig fordi når de første barna er ferdige på skolen, kommer det nye som studerer på ettermiddagen. Skolene har ikke plass til alle elevene samtidig.

Jeg står også opp tidlig. Nå har jeg trappet ned spanskundervisningen så jeg bare har en dag i uka, så da blir det ikke så mye sykling lenger. Jeg lurte litt på hvordan jeg skulle få til å være i aktivitet til å begynne med. Jeg tenkte at å jogge er en ganske enkel ting å gjøre. Men de dagene jeg er på Esperanza kommer jeg hjem etter det har blitt mørkt, og det er ikke alltid like trygt å være ute alene da. Så jeg spurte Bertha om hva jeg kunne gjøre.

– Du har jo tid klokka halv seks, svarte Bertha, som om det var det mest naturlige i verden.
– Om morgenen?
– Ja?

Så nå har jeg begynt å stå opp litt over klokka fem for å kunne gå ut og jogge klokka halv seks. Sola står opp i løpet av de første minuttene jeg er ute. Det er egentlig ganske fint å starte dagen med å jogge, man våkner opp og blir mer opplagt til å fortsette. Men de fleste colombianere har ikke tid til å gjøre det, de må passe på hus og familie, og gå på jobb.

 

Bønneemne:

Be for at økonomien i Colombia må bli bedre, slik at folk her ikke trenger å jobbe så mye for å ha råd, slik at de kan gjøre andre ting enn å jobbe også.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: