Tilbake til Medellín

Det er over et år siden jeg besøkte Colombia for første gang. Det var på tur med Kristenrussen, og byen vi besøkte var Medellín. Jeg satt igjen med mange inntrykk etter turen, og et sterkt ønske om å dra tilbake til Colombia. Det fikk jeg til, og nå er jeg ettåring. Jeg bor ikke i Medellín, men i Bogotá, der jeg jobber med barn og ungdom i El Pacto, Misjonskirken i Colombia.

Les mer: Jesus her er jeg, send meg!

Siden har jeg ikke vært i Medellín. Jeg har vært i flere andre byer, men ikke i den første byen jeg besøkte. Nå som oppholdet mitt snart er over, må jeg prøve å gjøre det jeg har aller mest lyst til før jeg drar. Derfor hintet jeg til de andre misjonærene om at jeg kunne tenke meg å besøke Medellín, for å se byen en gang til. Det var greit, så vi dro alle tre sammen.

El Pacto har både kirker og prosjekter i Medellín, og vi fikk besøkt noen av dem i løpet av de fire dagene vi var der. Vi var på møte i ei kirke som heter Shalom. Denne kirka driver flere prosjekter, som vi også besøkte.

Fredens hus

Et av prosjektene er Fredens hus. Det er et guttehjem, og ligger litt utenfor Medellín. Der bor det 15 gutter i barneskolealder. De kommer fra en vanskelig situasjon, men kan finne ro på Fredens hus. Da vi besøkte dem holdt jeg en liten andakt for dem. De var veldig flinke til å høre på, og klarte å svare på alle spørsmålene jeg stilte dem etterpå. Jeg ble ganske overrasket, for vanligvis er det ganske vanskelig å få barna til å være stille og konsentrert, der jeg vanligvis jobber på skolefritidsordningen Esperanza. De andre misjonærene, Odd Bjørge og Mona, lagde en løype med diverse leker og spørsmål. Det virket som barna koste seg med den.

Granizal

En av dagene dro vi opp i et område som heter Granizal. Det er også litt utenfor Medellín, men ikke på samme sted som Fredens hus. Granizal ligger i fjellsiden over Medellín. Husene der er bygd veldig tett, med litt mellomrom der det går an å gå. Det er ett av områdene med flest internflyktninger i Colombia. Det er ganske mye kriminalitet der, og de som bestemmer er bander, for staten er ikke så opptatt av hva som foregår der.

Vi besøkte en matsal, der barna i området kan spise lunsj veldig billig. Én lunsj koster 200 pesos, som tilsvarer 56 øre i norske kroner. Mange steder man kjøper lunsj i Colombia koster den mellom åtte og ti tusen pesos, for å sammenligne. De som jobber der må begynne klokka fem om morgenen, og de jobber fra mandag til fredag. Og det er nok ikke stort de får i lønn, siden lunsjen er så billig. Det er ikke sikkert det er nok til å kjøpe ingrediensene engang. Men tiltaket er veldig flott, for før var det mange av barna som ikke spiste lunsj.

Et ganske stort prosjekt er Menneskerettighetsprosjektet i Granizal. Der holder de kurs for familier, barn, voksne og ungdommer. Det dreier seg om en del forskjellige ting, men skal styrke familiene og samfunnet. Siden mange er internflyktninger har de opplevd en del ting som har gjort livet vanskelig, og gjennom prosjektet får de hjelp til å fortsette og å lære hvordan de skal behandle hverandre.

En del av prosjektet retter seg mot unge jenter. De har flere lag i minifotball, der de i tillegg til sporten har kurs. Jentene i dette samfunnet er ekstra utsatte for å bli mishandlet, nedverdiget og de blir ofte gravide veldig tidlig. Gjennom kursene kan de lære hvordan de skal ta vare på seg selv.

I tillegg til å besøke kirker og prosjekter, så vi litt andre ting i byen. Vi så en lyspark, med høye stolper som lyste, et museum som viser Medellíns historie, og Botero-parken, med mange statuer av feite ting og personer. For å dra til Granizal tok vi T-banen, som Medellín er veldig kjent for, og vi tok også svevebane for å komme opp i fjellet.

Det var flott å være tilbake i Medellín. Selv om jeg ikke var på de samme stedene, var det fint å kjenne at jeg var tilbake der hele Colombia-eventyret mitt startet. Medellín var byen som åpnet døren min til Colombia, og vil nok alltid bety noe spesielt for meg.

 

Bønneemne:

Be for kirkene og prosjektene i Medellín.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: